1.- NIT DE MUSSOLS 2ona edició

Sortida nocturna
Caldes de Montbui
Dissabte 7 de Juny
20 h - 24 h

15.99

Activitat lligada al projecte Rapinyaires i Humans

Aquesta sortida nocturna la fem a diferents punts de Caldes de Montbui i Palau-solità i Plegamans, entre ells, l'Hostal del Fum, un parc públic molt especial en què s'hi observen molts ocells durant el dia però que també té molt a dir per la nit.

Escoltarem en la foscor per veure si detectem d'oïda els ocells i intentarem observar-los en la penombra. No és una tasca fàcil però en aquesta època hi trobarem molt vida nocturna, en el sentit ornitològic del terme.

Ens desplaçarem amb cotxe entre punts propers per detectar algunes espècies de rapinyaires nocturns i enganyapastors.

Amb les aus nocturnes no se sap mai què trobaràs però hi ha hagut algunes nits que ni nosaltres mateixos ens crèiem la quantitat de fauna nocturna que hem vist!

Si encertem el moment en què surten els polls de mussol banyut, els escoltarem pidolar tota la nit . No et perdis aquest vídeo! (Vídeo: Ferran Martínez)
El xot, el més petitó dels nostres mussols.
El xot, el més petitó dels nostres mussols.

L'òliba, en franca regressió a tot Europa, manté una població estable a la zona.
L'òliba, en franca regressió a tot Europa, manté una població estable a la zona.

Data: Dissabte, 7 de juny de 2025

Horari: 20 h - 24 h

Lloc: Caldes de Montbui. Concretarem el punt de trobada els dies previs. Dependrà de l'activitat dels ocells que hàgim detectat.

El guia enviarà un correu als inscrits dos o tres dies abans amb la informació del punt de trobada i la logística de la sortida.



 

Resum d'una Nit de mussols. Vídeo de Birdicitat Absoluta.

Hi ha una cosa sobre les aus nocturnes que tothom sap: surten de nit. I això vol dir que és difícil veure-les en la foscor però, afortunadament per nosaltres, els seus cants i reclams són força característics, per tant, és molt fàcil identificar-les.

En aquesta sortida podem detectar xot, mussol, siboc i enganyapastors com a espècies més probables i, amb molta sort, mussol banyut i òliba. Aquests dos últims també són molt abundants però en aquesta època tenen un comportament força silenciós.

El Parc de l'Hostal del Fum, que de dia és un lloc excel·lent per observar ocells, de nit també ens ofereix moltes possibilitats per rapinyaires nocturns però a la nit tenim també uns altres ocells molt interessants. Canviarem de punt per anar a trobar l'enganyapastors i encara a una altra per al siboc. Aquestes dues espècies són molt fàcils de detectar en aquesta època. Estan molt excitades cantant!

El siboc passa el dia ajagut al terra, camuflat entre la fullaraca. Afortunadament, en aquesta època és molt vocal i fàcil de detectar.
El siboc passa el dia ajagut al terra, camuflat entre la fullaraca. Afortunadament, en aquesta època és molt vocal i fàcil de detectar.

CONEIX ELS GUIES

PAU ORTEGA

PAU ORTEGA

Graduat en Biologia per la Universitat de Vic i, sobretot, birder empedreït i entusiasta que dedica els seu temps lliure  a observar ocells, aprendre sobre ocells i compartir la seva passió amb els altres. Ha treballat en el sector de l'educació ambiental tant per a infants com per adults des de fa molts anys i reconeix que és una activitat que li encanta.

A Aula i Natura porta a terme tasques de docència i guiatge ornitològic però també aprofitem els seus coneixements sobre rèptils, amfibis, papallones, insectes i altres grups taxonòmics per a les nostres activitats formatives.

SERGI TORNÉ

SERGI TORNÉ

Biòleg entusiasta, que es defineix com un educador i divulgador ambiental de nivell friki.

La seva passió per la natura l'ha conduït principalment al món de les aus, però encara segueix ampliant horitzons i coneixements d'altres grups de fauna, com els mamífers -sobretot els ratpenats-, de flora, com les orquídies i és un bon coneixedor dels rastres de fauna; fins i tot de rastres de milions d'anys d'antiguitat... és a dir, els fòssils.

Compatibilitza els cursos i sortides amb nosaltres amb la feina de guia a les Coves del Toll de Moià, educació ambiental a escoles, conferenciant a la UB i il·lustrador científic.

La seva passió per la natura no només la viu ell sinó que te l'encomana. Vigileu!