Cingleres de Tavertet i riu Ter

Sortida d'un dia
Dissabte, 7 de desembre
8 h a 18 h

24.95

CINGLERES DE TAVERTET I RIU TER

Dintre de l’Espai d’Interès Natural del Collsacabra trobem els Cingles de Tavertet. Un mirador imponent sobre la comarca de l’Osona i amb el Pantà de Sau com a referència visual. Sens dubte, els 200 metres d'alçària d'aquesta paret rocosa impressiona a tothom. I dalt de les cingleres, formacions de prats, boixedes i algunes savines són indrets on gaudir dels ocells. També els boscos suposen un bon atractiu: rouredes i fagedes ens conviden a passejar i estar atents a la fauna que hi habita.

També visitarem el riu Ter, precisament qui amb la seva acció erosiva, va formar els cingles de Tavertet. Un riu vertebrador dels pobles que al seu costat s’hi assentaren, però que encara posseeix el valors naturals als seus boscos i fauna amagada.

Cingleres de Tavertet
Cingleres de Tavertet

Novembre és el mes dels hivernants, arriben ocells del nord d’Europa i de cotes mes altes per a evitar els suplicis hivernals. I els Cingles de Tavertet son un bon lloc on poder gaudir d’aquestes espècies.  A les cingleres, cada any, arriben els cercavores, que, confiats com son, sovint es deixen veure ben a prop. Un altre ocell admirat es el pela-roques, que, amb alguna dosi de sort, apareixerà bellugant-se en la verticalitat de la muntanya.  A banda, rapinyaires com el voltor comú o el falco pelegrí, entre d’altres, aniran amenitzant la jornada, mentre passen cotolius, grups de pinsans i altres fringíl·lids, gralles de bec vermell i còrvids variats.  A bosc, el tord ala-roig, el pinsà borroner o el durbec poden treure el nas (o millor dit el bec).  A més de mallerengues -inclosa la mallerenga d’aigua- picots, i altres ocells boscans.

Al riu Ter, a Manlleu serà lloc per altres espècies: Bernats pescaires, blauet o cueretes torrenteres entre d’altres, poden ser fàcilment observades. Amb una mica més d'atenció, i mentre ens envolten pica-soques, mallerengues i raspinells, potser apareix alguna xivitona, xivita o grasset de muntanya.

Tot plegat, una visita a unes de les zones d’Osona amb més encant i possibilitats per pardalejar!

D'acord, es necessita una mica de sort per trobar el pela-roques, però si busques, busques, busques... la sort té tendència a treure el cap,.. (Foto: Pixabay)
D'acord, es necessita una mica de sort per trobar el pela-roques, però si busques, busques, busques... la sort té tendència a treure el cap,.. (Foto: Pixabay)

Data: 7 de desembre de 2024

Hora: 8 h a 18 h

Lloc: Trobada a l'aparcament públic de Tavertet aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El falcó pelegrí troba irresistibles els penyasegats de Tavertet. És casa seva! (Foto: Jordi Bas)
El falcó pelegrí troba irresistibles els penyasegats de Tavertet. És casa seva! (Foto: Jordi Bas)
La mallerenga d'aigua, la més desconeguda de les nostres mallerengues, és abundant a la zona. (Foto: Pixabay)
La mallerenga d'aigua, la més desconeguda de les nostres mallerengues, és abundant a la zona. (Foto: Pixabay)
RAMIRO AIBAR

RAMIRO AIBAR

Naturalista intrèpid que, des de ben jove, era capaç de fer combinacions impossibles de transport públic per anar a trobar ocells!
Durant el seu recorregut vital va desenvolupar tasques de divulgació i estudi de fauna i natura al Barcelonès Nord; fent seguiment de migració post-nupcial de rapinyaires, estudis de micromamífers, comptatge d’orquídies, recerca d’invertebrats aquàtics i aprenent una mica de tot!

També imparteix xerrades en l’àmbit local sobre aquestes temàtiques.
Els vents de la paternitat el van portar a viure al Moianès buscant aires purs on criar els cadells i, amb la màxima de conèixer allò que l’envolta, començà a recórrer la comarca descobrint els seus tresors amagats.


El temps que passa a camp el dedica a l’observació dels ocells buscant espècies més escasses o en risc. En el seu neguit de coneixença també fa seguiment de mamífers amb fototrampeig i de ratpenats amb dispositius gravadors d’ultrasons.

El podeu seguir a Twitter i Instragram a @hevistunocellet.