CURS D'IDENTIFICACIÓ D'OCELLS

Curs teòric i pràctic
7 sessions de dia complet
Abril a juny
- PLACES EXHAURIDES -

169.95

Amb la col·laboració de Delta Business Center i Miró Garden Orgànic

Per a identificar un ocell cal mirar la seva postura (és erguida o ajocada?), les proporcions (les ales arriben a la punta de la cua o es queden curtes?, el bec és més llarg que el cap?), el comportament (camina o salta?), el vol (és recte o ondulat) i moltes altres coses més enllà dels colors i el plomatge.

Segurament hauràs anat amb ornitòlegs experts que semblen identificar els ocells per art de màgia. Haurà passat volant un ocell petit, a contrallum, durant menys de tres segons i l'ornitòleg haurà dit: "titella!". Com s'ho ha fet? És màgia? Té superpoders?

Res d'això, senzillament ha utilitzat la seva experiència mirant i escoltant exactament el que necessitava. No ha mirat colors, taques o detalls del plomatge sinó que ha escoltat el reclam, ha vist com volava i quin comportament tenia, detalls tant útils per la identificació com els propis colors del plomatge.

Aquest és el curs que necessites per passar de "mirar ocells" a un següent nivell en què utilitzaràs les tècniques d'identificació dels experts, aprendràs a mirar, escoltar i percebre les característiques que fan que cada espècie sigui única.

Bé, cal reconèixer que alguns ocells ens ho posen difícil...

Aquest curs és de 7 sessions al llarg de tota la primavera, de les quals 5 consten de sortida de camp i classe en aula i 2 són sortides de tot un dia. Les sortides són a llocs d'hàbitats molt diferents, com aiguamolls, boscos, conreus, secans o alta muntanya, de forma que puguis entrar en contacte amb multitud d'espècies diferents. Quan acabis el curs, probablement hauràs vist al voltant de 180 espècies. No està gens malament. Quantes hauràs après a identificar per tu mateix? Segurament més que no et penses.

Les classes en aula són eminentment pràctiques. Després d'una introducció a cada grup d'ocells i la forma d'identificar-los, practicaràs, practicaràs i practicaràs amb vídeos, fotografies, jocs, gravacions de sons i espectrogrames. Porta el mòbil amb la bateria carregada perquè el necessitaràs!

Una de les sessions serà d'anellament, per tal que puguis veure els ocells de tan a prop com és possible i descobreixis com és realment allò que quan el veus de lluny fa un efecte determinat (ala arrodonida/punxeguda, cua curta/llarga, reflexos del plomatge) i puguis aprendre en viu les parts del plomatge tan rares que esmenta la guia (cobertores majors, rectrius, terciàries....).

L'última sessió és d'observació d'aus nocturnes, molt fàcils d'identificar pel so però força difícils d'observar. Quants mussols banyuts has vist en la teva vida? No gaires, oi?

Anirem a veure ocells aquàtics, com el martinet blanc (Foto: Jordi Bas).
Anirem a veure ocells aquàtics, com el martinet blanc (Foto: Jordi Bas).
Anirem a buscar ocells una mica especials, com l'hortolà, un gran desconegut.
Anirem a buscar ocells una mica especials, com l'hortolà, un gran desconegut.
Ocells d'alta muntanya, com el trencalòs (Foto: Jordi Bas).
Ocells d'alta muntanya, com el trencalòs (Foto: Jordi Bas).
I ocells estèpics, de secà, com el gaig blau (Foto: Jordi Bas).
I ocells estèpics, de secà, com el gaig blau (Foto: Jordi Bas).
Mussol banyut fotografiat en una de les nostres sortides nocturnes (Foto: Juanma Fernández).
Mussol banyut fotografiat en una de les nostres sortides nocturnes (Foto: Juanma Fernández).

- PLACES EXHAURIDES -

Dates:  1 i 15 d'abril, 6, 13 i 27 de maig, 10 i 17 de juny.

Totes les sessions són de dia complet en dissabtes.

Sortides: segons l'època, aproximadament d'una mica després de la sortida del sol fins les 13:30 - 14 h (excepte nocturna).

Classes: 15:30 h - 19 h

Lloc de les classes:

Delta Business Center, Edifici Canadà. c/ de la Tecnologia, 17. Viladecans, aquí .

Miró Garden Orgànic, Caldes de Montbui, aquí

Sortides: Remolar, Garraf, Hostal del Fum, Serra del Cadí, secà de Bellmunt, Estany d'Ivars, Castellterçol, Torre Marimon.

Calendari:

1 d'abril: Delta Llobregat + classe (Delta Business Center)

15 d'abril: Hostal del Fum (anellament científic) + classe (Miró Garden Orgànic)

6 de maig: Garraf + classe (Delta Business Center)

13 de maig: Secans de Ponent i estany d'Ivars (sortida dia complet)

27 de maig: Moianès + classe (Castellterçol)

10 de juny: P.N. del Cadí

17 de juny: classe (Miró Garden Orgànic) + sortida nocturna

Practicarem el reconeixement de sons, amb algun espectrograma d'ajuda.
Practicarem el reconeixement de sons, amb algun espectrograma d'ajuda.

I no pensis que t'avorriràs a les classes teòriques! Vídeos, experiències, tests i altres recursos faran que el teu aprenentatge progressi de forma interessant i divertida.


CONEIX ELS PROFESSORS

Abel Julien

Abel Julien

Professor d'ornitologia amb centenars d'hores a les espatlles ensenyant apassionadament com aprendre sobre ocells i dels ocells. Al seu blog, escriu sobre tots els aspectes imaginables sobre la biologia dels ocells, que interpreta i sintetitza d'una forma entenedora pel gran públic. Està fascinat pel fenomen de la migració, que sovint qualifica com a "fenomen paranormal", malgrat que sap que tot té una explicació científica.

A les classes pràctiques farà tot el possible perquè aprenguis a identificar els ocells que apareguin al camp i a les classes teòriques t'explicarà les tècniques per a poder fer-ho.

Amb els seus cursos aprendràs i et divertiràs. Garantit.

PAU ORTEGA

PAU ORTEGA

Graduat en Biologia per la Universitat de Vic i, sobretot, birder empedreït i entusiasta que dedica els seu temps lliure a observar ocells, aprendre sobre ocells i compartir la seva passió amb els altres. T'ensenyarà a identificar els ocells d'oïda i farà tot el possible perquè et submergeixis en la identificació dels grups d'ocells més difícils per al principiant (i no tan principiant), com les limícoles.

A Aula i Natura porta a terme tasques de docència i guiatge ornitològic però també aprofitem els seus coneixements sobre altra fauna (com papallones, rèptils i amfibis) per cobrir aquestes àrees. Tot un luxe.