Catàleg de cursos

Estratègies de supervivència dels ocells a l'hivern

Universitat Popular de Caldes de Montbui
10, 17 i 18 de desembre
2 classes i 1 sortida

26.00

Aquest curs es fa en col·laboració amb la Universitat Popular de Caldes de Montbui. Les inscripcions i la informació completa es troben a la web d'aquesta entitat:

http://www.centredemocratic.cat/upcm/cursos/les-estrategies-de-supervivencia-dels-ocells/

En dues sessions d'hora i mitja explicarem com sobreviuen els ocells a les temperatures baixíssimes de l'hivern de l'hemisferi nord. Ja sabem que moltes espècies marxen a contrades més càlides però n'hi ha d'altres que s'hi queden, resistint unes condicions ambientals generalment molt dures.

Explicarem quines són les seves estratègies per no morir congelats o d'inanició i demostrarem per què els ocells es mereixen el títol de "super-essers vius". Cap humà, com nosaltres, podria sobreviure una sola nit d'hivern en les condicions que suporta una perdiu blanca a 20 graus sota zero o com troba aliment un mussol boreal que s'alimenta de ratolins, quan les seves preses estan sota una capa de neu que els fa invisibles.

Vine al curs i descobreix-ho!


La perdiu blanca, a més de sobreviure al fred, ha de passar desapercebuda als depredadors.
La perdiu blanca, a més de sobreviure al fred, ha de passar desapercebuda als depredadors.
Cada un d'aquests pingüins mascles, està covant un ou entre els peus. La temperatura exterior és de -30ºC.
Cada un d'aquests pingüins mascles, està covant un ou entre els peus. La temperatura exterior és de -30ºC.

Abel Julien

Abel Julien

Professor d'ornitologia amb centenars d'hores a les espatlles ensenyant apassionadament com aprendre sobre ocells i dels ocells. Al seu blog, escriu sobre tots els aspectes imaginables sobre la biologia dels ocells, que interpreta i sintetitza d'una forma entenedora pel gran públic. Està fascinat pel fenomen de la migració, que sovint qualifica com a "fenomen paranormal", malgrat que sap que tot té una explicació científica.

També qualifica els ocells de "super-essers vius" per les seves capacitats de fer coses que queden totalment fora de les nostres capacitats físiques, com la seva capacitat de supervivència a les condicions hivernals més dures de les que parlarà en aquest curs.

Ben abrigat, ell és capaç de suportar temperatures de -8ºC al Moianès per anar a veure ocells, tot i que la seva resistència és molt menor a la d'un simple pitroig.

Amb els seus cursos aprendràs i et divertiràs. Garantit.