Barcelona és una ciutat moderna, bulliciosa, és urbanitat en estat pur, i sobretot una ciutat que mira al mar. Les seves platges són apreciades pels turistes, però també podem trobar-hi altres al·licients.
Si fixem la mirada al mar veurem que hi ha vida més enllà de la sorra i el sol.
Xatracs becllargs, mascarells, gavines rialleres i corses, gavians de potes grogues, corbs marins emplomallats, baldrigues, … només cal mirar bé cap al mar i veurem tot el que es mou!
A més, al llarg de la costa barcelonina, trobem una sèrie d’espais que donen aixopluc, tant a ocells migradors com residents, a més d’unes quantes espècies exòtiques.
Els tresors de Barcelona no són només de ciment i pedra. Descobreix-los amb nosaltres! dofins?
Data: Diumenge, 7 d'abril de 2024. Horari: 8 h a 13:30 h. Punt de trobada: Estació del Tram a Sant Adrià del Besòs, aquí. El guia enviarà un correu un parell de dies abans amb les instruccions concretes del punt de trobada i la logística de la jornada. |
En aquesta sortida farem parada en un parell de punts des d’on vigilarem el mar. Esperem veure diverses especies de gavines (riallera, capnegra i corsa i gavià de potes grogues), a més de xatracs becllargs. Podrem veure quines són les diferencies i veure’ls en al seu pas pel mar. Així mateix, i més endins, potser veiem alguns mascarells pescant o algun grup de baldrigues movent-se en vol rasant. Per altra banda, i més a prop, alguns limícoles poden fer ús d'esculleres i platges on fer parada i fonda, així com els corbs marins grossos i emplomallats.
No deixarem de visitar, però, punts a tocar de la costa que són refugi de fauna. Un d’ells serà la desembocadura del Besòs, on podrem veure ocells habituals com el blauet, bernats pescaires, però també migrants com territs variats, becadells comuns (amb molta sort el becadell sord), o fins i tot flamencs. Sí, ho has llegit bé: flamencs a la city!
L’altre lloc que visitarem serà el Parc de la Ciutadella, parc urbà proper al mar, i on podrem trobar, varies especies de psitàcids (la família dels lloros) com les cotorres argentina i de Kramer, les aratingues mitrades, de cap blau i nendai, entre d’altres.
El recorregut el farem, a més, caminant i desplaçant-nos amb el Tram, d’aquesta manera farem salut i reduïm la petjada de carboni.
CONEIX EL GUIA
Ramiro Aibar
Naturalista intrèpid que, des de ben jove, era capaç de fer combinacions impossibles de transport públic per anar a trobar ocells!
Durant el seu recorregut vital va desenvolupar tasques de divulgació i estudi de fauna i natura al Barcelonès Nord; fent seguiment de migració post-nupcial de rapinyaires, estudis de micromamífers, comptatge d’orquídies, recerca d’invertebrats aquàtics i aprenent una mica de tot!
També imparteix xerrades en l’àmbit local sobre aquestes temàtiques.
Els vents de la paternitat el van portar a viure al Moianès buscant aires purs on criar els cadells i, amb la màxima de conèixer allò que l’envolta, començà a recórrer la comarca descobrint els seus tresors amagats.
El temps que passa a camp el dedica a l’observació dels ocells buscant espècies més escasses o en risc. En el seu neguit de coneixença també fa seguiment de mamífers amb fototrampeig i de ratpenats amb dispositius gravadors d’ultrasons.
El podeu seguir a Twitter i Instragram a @hevistunocellet.