Impulsa la biodiversitat al teu jardí

25 i 26 de març
Curs i taller pràctic
d'un cap de setmana

44.95

D’acord, posant menjadores i caixes niu al jardí ajudem els ocells en els temps difícils que els ha tocat viure però... sabies que pots fer molt més?
Segons quines plantes hi posis, afavoriràs papallones i altres pol·linitzadors; si fas una petita bassa de cop tindràs espiadimonis i molts més visitants; troncs i arbres morts seran un autèntic restaurant de coleòpters barrinadors i els picots que se’ls mengen. A més, molts d’ells t’ajudaran a controlar les plagues dels teus arbres, especialment si tens fruiters.
En aquest curs, t’expliquem exactament què necessites per convertir el teu jardí en un paradís de biodiversitat!

Els dragons són uns hostes que es poden trobar molt a gust al teu jardí. A part de distreure't a les nits d'estiu mentre mengen bitxets, et recordaran que són un primer senyal de la bona salut de l'entorn.

La coneguda Bassa d'en Ferran no atrau la fauna per casualitat. Diferents nivells d'aigua, vegetació apropiada, un sistema de filtratge natural i altres elements naturalitzadors fan que sigui un punt d'atracció irresistible per a la vida.

Els eriçons són fàcils d'atraure si n'hi ha per les rodalies i t'ajudaran a controlar els cucs de terra.

Parlarem de moltes coses i et donarem les claus tècniques per fer que funcionin.

Parlarem de com subministrar aliment artificial i natural: menjadores, quins arbres i arbustos van millor (i per a qui).

Veurem que la fauna, per insignificant que sigui, també necessita refugi i no sempre està disponible. La bona notícia és que tu el pots fer.

Des de caixes niu fins a la plantació d’enfiladisses, pots donar espai de nidificació a molts ocells i insectes. La reproducció és el moment més important de la seva vida: han nascut per perpetuar-se!

I tens una caixa niu o refugi de ratpenats perquè t’emportis a casa!

Farem una extensa visita al Parc del Mussol on ho veuràs tot en la pràctica.

Tindrem sessió de formació perquè coneguis les papallones, ratpenats i altra fauna comuna que tens molt a prop.

Al vespre, anirem amb un detector d’ultrasons a buscar ratpenats.

I diumenge matí, farem visitarem les Basses de la Foia, un espai natural molt particular del Montsià.

Farem un recorregut pràctic per aprendre a identificar papallones i veurem com es capturen i manipulen sense malmetre-les.

T’espera un cap de setmana intens i apassionant!

Data: 25 i 26 de març de 2023

Horari:

Dissabte 25, 9:30 h - 20 h.

Diumenge 26, 8:30 h - 14 h.

Lloc: Parc del Mussol, Amposta.

Inclòs amb el preu: formació, tallers pràctics, caixa niu o refugi de ratpenats i, opcionalment, pernoctar en sala de lliteres, ús de cuina i instal·lacions d'AiN. Espai per autocaravanes gratuït.

No s'inclouen àpats i el desplaçament de diumenge a les Basses de la Foia es farà en cotxes particulars.

S'enviarà correu uns dies abans amb els detalls logístics.

Força elements de biodiversitat en una sola foto: tronc mort, nivells de vegetació diferent, plantes ruderals diverses i arbres vius, entre d'altres.

Ser o no ser, això és el que representen els règims de sega de la vegetació ruderal. Encara que l'espai sigui petit, reservar una part del jardí per a vegetació espontània, és d'una ajuda inestimable per aquests insectes tan peculiars.

Una mini basseta pot ser atractiva per migrants poc habituals, com la polla pintada. Ara, la bassa ha d'estar envoltada de la vegetació adequada. En altres paraules, no ha de ser una piscina.

FERRAN LATRE

FERRAN LATRE

Director del Parc del Mussol, es passa el dia fent invents de tot tipus perquè les bestioles es trobin més a gust al parc. I val a dir que ho està aconseguint! Cada vegada hi ha més biodiversitat de tot tipus en aquest espai recuperat d'un antic abocador. Aligots, xoriguers, guineus, conills, papallones, espiadimonis, llargandaixos, mussols i serps li donen la benvinguda cada matí.

És ornitòleg, anellador i està enganxat a la fotografia de fauna. Fa uns anys, va fer una bassa a la seva finca que s'ha fet força coneguda: la Bassa d'en Ferran, que podeu seguir a les xarxes socials.


PAU ORTEGA

PAU ORTEGA

Graduat en Biologia per la Universitat de Vic i, sobretot, birder empedreït i entusiasta que dedica els seu temps lliure a observar ocells, aprendre sobre ocells i compartir la seva passió amb els altres.

A Aula i Natura porta a terme tasques de docència i guiatge ornitològic però també té extensos coneixements sobre papallones, ratpenats, rèptils i amfibis. I fa unes aquarel·les d'ocells que et treuen l'alè! Tot un luxe.

ABEL JULIEN

ABEL JULIEN

Professor d'ornitologia amb centenars d'hores a les espatlles ensenyant apassionadament com aprendre sobre ocells i dels ocells. Al seu blog, escriu sobre tots els aspectes imaginables sobre la biologia dels ocells, que interpreta i sintetitza d'una forma entenedora pel gran públic. Està fascinat pel fenomen de la migració, que sovint qualifica com a "fenomen paranormal", malgrat que sap que tot té una explicació científica.

A les classes pràctiques farà tot el possible perquè aprenguis a identificar els ocells que apareguin al camp i a les classes teòriques t'explicarà les tècniques per a poder fer-ho.

Amb els seus cursos aprendràs i et divertiràs. Garantit.