LLOROS, COTORRES I ALTRES EXÒTIQUES DE BARCELONA
Barcelona, una ciutat que batega al ritme de la Mediterrània, és també un refugi inesperat per a la fauna urbana. Entre els carrers empedrats i els edificis modernistes, la fauna ha trobat un lloc on viure i prosperar. I entre tota la fauna tenim algunes espècies que han arribat sense ser esperades, vingudes d'altres latituds del planeta, escapades dels seus captiveris, o bé arribades de les més insospitades maneres. Principalment cotorres, però també becs de corall o leiòtrix, han fet de la ciutat i el seu entorn casa seva, imposant-se, de vegades, a la fauna autòctona de la ciutat. Des del Parc de la Ciutadella fins al Laberint d'horta, o des del Parc Cervantes fins a Montjuïc, Barcelona és molt més que arquitectura i platges. És un mosaic de vida, on les aus ens recorden que la natura sempre troba el seu camí, tant si són autòctones, com si les hem portades nosaltres.
Detall del cap del leiòtrix, erròniament anomenat també rossinyol del Japó: no és un rossinyol i no n'hi ha al Japó!
Bec de corall senegalès, ocell minúscul, sorollós, vivaç i que sembla aportar alegria allà on va.
Aratinga mitrada, un altre lloro escapat que ha colonitzat la ciutat i que ja s'ha estès per les comarques veïnes.
Barcelona ciutat ofereix alguns avantatges per a l'avifauna: llocs on nidificar i aliment fàcil que, si es valoren més que el soroll, la gent, els cotxes i altres inconvenients, fa que sigui un bon lloc on establir-se i multiplicar-se.
Així ho han fet algunes espècies autòctones, però també d'exòtiques. Des del 2005 s'han detectat fins a 15 espècies exòtiques, de les que 11 són psitaciformes (lloros i cotorres).
En aquesta sortida estiuenca, buscarem aquests vistosos ocells pels carrers i parcs de Barcelona, com el de la Ciutadella, per tal de conèixer quin és l'estat d'aquesta fauna tan peculiar.
També pararem atenció a quines són les conseqüències de l'ocupació, per part d'aquestes espècies, del medi urbà; tant en com afecten a les espècies vegetals, a l'arquitectura, o com competeixen a les espècies pròpies; les quals, també seran objectius dels nostres prismàtics (si es deixen veure, és clar).
Una sortida "urbanita" per descobrir la fauna urbana d'una de les ciutats més emblemàtiques del món.
La coneguda cotorreta pitgrisa o cotorreta argentina té una important població a Barcelona
CONEIX EL GUIA
RAMIRO AIBAR
Naturalista intrèpid que, des de ben jove, era capaç de fer combinacions impossibles de transport públic per anar a trobar ocells!
Durant el seu recorregut vital va desenvolupar tasques de divulgació i estudi de fauna i natura al Barcelonès Nord; fent seguiment de migració post-nupcial de rapinyaires, estudis de micromamífers, comptatge d’orquídies, recerca d’invertebrats aquàtics i aprenent una mica de tot.
També imparteix xerrades en l’àmbit local sobre aquestes temàtiques.
Els vents de la paternitat el van portar a viure al Moianès buscant aires purs on criar els cadells i, amb la màxima de conèixer allò que l’envolta, començà a recórrer la comarca descobrint els seus tresors amagats.
El temps que passa a camp el dedica a l’observació dels ocells buscant espècies més escasses o en risc. En el seu neguit de coneixença també fa seguiment de mamífers amb fototrampeig i de ratpenats amb dispositius gravadors d’ultrasons.
El podeu seguir a Twitter i Instragram a @hevistunocellet.