Si es fes una votació entre els aficionats a l'ornitologia sobre quin és el grup d'ocells que té més magnetisme, segur que els rapinyaires encapçalarien la llista. Probablement, però, molts ornitòlegs experts coincidirien a dir que algunes espècies són un autèntic malson per la seva varietat de plomatges o dificultat d'observació.
Per tal que pugis un nivell més en la teva capacitat d'identificació d'aquests magnífics ocells hem preparat aquest curs d'introducció a la identificació de rapinyaires.
Anirem al Coll d'Eina, el principal punt de pas de rapinyaires dels Pirineus Orientals que, a 1.621 m. d'alçada, canalitza la migració de les aus planadores en la confluència de les valls del Tec i del Segre i conflueix amb la ruta migratòria de l'altiplà del Carlit.
El resultat de tot plegat: 15.000-20.000 rapinyaires de multitud d'espècies en pas cada tardor.
En aquesta època, l'aligot vesper (un "os" per al principiant) és l'espècie més abundant i és, per tant, el millor moment per aprendre a identificar-lo. Clar, el pas de 800 individus en un dia, com vam tenir en la sortida de l'any passat ajuda a veure'l des de tots els angles... Però molts altres rapinyaires i també abellerols, cueretes grogues, orenetes i falciots travessen els Pirineus. A la zona és habitual el milà reial, que en aquesta època coincideix amb el milà negre en migració i veurem bé com diferenciar els juvenils, no sempre fàcils.
Entre els veïns habituals hi trobem trencalòs, aufrany, voltor comú, àguiles daurada, marcenca i calçada, que es barregen amb els migradors. Difícilment repetirem l'èxit de l'any passat, on es va veure tot el que es podia veure, incloent-hi l'esparver d'espatlles negres!
A la tarda, ens asseurem i veurem de forma més estructurada com distingir les espècies i aprendrem els trucs dels experts per identificar-los amb facilitat.
Aquesta és la sessió monogràfica sobre rapinyaires que estaves esperant!
Dies: 29 i 30 d'agost de 2024 Dijous 29: 8:30 h - 19 h. Divendres 30: 8:30 h - 13 h. Lloc: Coll d'Eina (Cerdanya Nord) aquí El guia enviarà un correu als inscrits uns dies abans amb la informació concreta del punt de trobada i la logística de la sortida.
|
CONEIX EL PROFESSOR
FRAN TRABALON
Expert en rapinyaires, conferenciant, professor i autor de guies, llibres i articles científics sobre ornitologia. Entre les seves publicacions més conegudes hi ha la "Guia de camp dels Ocells de Catalunya", "Guia de Rapinyaires de Catalunya" i la més recent "Aves rapaces de Europa", una excel·lent guia fotogràfica d'identificació dels rapinyaires europeus.
Fran col·labora amb Aula i Natura des de fa uns anys impartint cursos i sortides en què explica a fons les tècniques d'identificació de rapinyaires, des dels més comuns fins al més rars al nostre país.
Aprofita els seus coneixements!