Montsec i Estanys de Basturs (S1)

Montsec
Sortida d'un dia i mig
18 i 19 de maig
7:30 h - 20 h / 7:30 h - 13 h

69.95

PALLARS JUSSÀ: MONTSEC I ESTANYS DE BASTURS

Explorem territori desconegut per a molts: el Pallars Jussà! En dos dies descobrirem quines bestioles alades dominen aquest territori, entre fòssils, trinxeres, corders, coves i cels estrellats. Anirem al Montsec i els Estanys de Basturs, excel·lents llocs de birding.
Inexplorat per la majoria de birders, la Serra del Montsec es un mur de més de 1.500 metres d’alçada i 20 kms de llargada que s’estén d’est a oest, partit en dos per la Noguera Pallaresa, separant La Noguera del Pallars Jussà i la plana del Pirineu. Trobem en aquest massís calcari una riquesa de paisatges diferents, tals com garrigues mediterrànies a la cara sud, boscos caducifolis a la cara nord i matollars i prats a la part més alta. Això només pot traduir-se en una gran diversitat d’espècies animals i vegetals, i, com no podria ser menys, d’ocells!

El Montsec a l'alba (Foto: Pau Ortega).
El Montsec a l'alba (Foto: Pau Ortega).

A la primavera, aquestes muntanyes actuen com una illa on les espècies pròpies de muntanya mitjana i ambients més centreeuropeus com el pardal de bardissa, l’escorxador i l’alosa poden criar ben a prop d’espècies mediterrànies com l’hortolà, el sit negre i el trobat.

Les cingleres de centenars de metres d’alçada són un lloc ideal per poder observar rapinyaires. Aquí podreu veure, si hi ha sort, les quatre espècies de voltors de Catalunya (i d'Europa!) També és el lloc idoni per veure la majestuosa àguila daurada i la esquiva merla roquera.

És una ruta de 15 km amb un desnivell de 600 metres, així que veniu preparats per a caminar! 
El dia següent, per fer un birding molt més relaxat, patrullarem per un parell de zones humides de la conca de Tremp: Els Arenys de la Noguera i els Estanys de Basturs. Els Arenys de la Noguera són uns petits aiguamolls al costat del riu que acullen a una gran diversitat d’ocells. Els Estanys de Basturs son dos estanys d’origen càrstic ben singulars. Ambdós llocs són molt bons per observar ocells forestals com el pica-soques blau, picots, l’oriol i el papamosques gris, a més de poder veure pels camps propers ocells tan acolorits com l’abellerol.


Prepareu el calçat còmode i resistent que tingueu, que ens espera un cap de setmana amb unes bones caminades en uns paisatges solitaris i desconeguts que us deixaran sense paraules!

 

El sit negre, un dels que anirà reclamant durant bona part del camí  i que intentarem veure (Foto: Pau Ortega).
El sit negre, un dels que anirà reclamant durant bona part del camí i que intentarem veure (Foto: Pau Ortega).

Dia: 18 i 19 de maig de 2024

Hora: 7:00 h - 20 h. / 7:00 h - 13 h

Lloc: Trobada a l'Hostal Roig, a Mata-solana aquí

Dificultat mitja - moderada: el desnivell de l'excursió de dissabte és de 600 m.

Esquiu com ell sol, si escrutem els penyassegats potser aconseguirem veure el pela-roques.
Esquiu com ell sol, si escrutem els penyassegats potser aconseguirem veure el pela-roques.
Els estanys kàrstics de Basturs.
Els estanys kàrstics de Basturs.

CONEIX EL GUIA

PAU ORTEGA

PAU ORTEGA

Graduat en Biologia per la Universitat de Vic i, sobretot, birder empedreït i entusiasta. A més de dedicar-se professionalment a l'ornitologia, passa el seu temps lliure a observant ocells i aprenent la seva biologia. Li entusiasma compartir la seva passió amb els altres, tal i com poden certificar tots els qui han anat amb ell a sortides i cursos.

A Aula i Natura porta a terme tasques de docència i guiatge ornitològic però també aprofitem els seus coneixements sobre altra fauna (com rèptils i amfibis) per cobrir aquestes àrees. Tot un luxe!