Montsec i Estanys de Basturs

Montsec
Sortida d'un dia i mig
9 i 10 de novembre
8:30 h - 18:30 h. / 8:30 h - 14 h

69.95

PALLARS JUSSÀ: MONTSEC I ESTANYS DE BASTURS

Explorem territori desconegut per a molts: el Pallars Jussà! En dos dies descobrirem quines bestioles alades dominen aquest territori, entre fòssils, trinxeres, corders, coves i cels estrellats. Anirem al Montsec i els Estanys de Basturs, excel·lents llocs de birding.
Inexplorat per la majoria de birders, la Serra del Montsec es un mur de més de 1.500 metres d’alçada i 20 kms de llargada que s’estén d’est a oest, partit en dos per la Noguera Pallaresa, separant La Noguera del Pallars Jussà i la plana del Pirineu. Trobem en aquest massís calcari una riquesa de paisatges diferents, tals com garrigues mediterrànies a la cara sud, boscos caducifolis a la cara nord i matollars i prats a la part més alta. Això només pot traduir-se en una gran diversitat d’espècies animals i vegetals, i, com no podria ser menys, d’ocells!

El Montsec a l'alba (Foto: Pau Ortega).
El Montsec a l'alba (Foto: Pau Ortega).

La tardor es un moment interessant en aquestes terres. No només per l’amalgama cromàtica dels aurons, blades i roures en aquesta època, sinó perquè és el moment en que ocells alpins i centreeuropeus es deixen veure per altituds més baixes. La llucareta i la merla de pit blanc poden aparèixer en la pujada al ras, on també podrem entretenint-nos aprenent els reclams de durbec, tords variats, sit negre i pardal de bardissa. Arribarem a dalt de tot a l’hora de dinar i buscarem les rareses que ens ofereixen puntualment els penya-segats: el cercavores, la gralla de bec vermell i el pela-roques, així com els rapinyaires més grans de Catalunya: els voltors i l’àguila daurada!
És una ruta de 15 km amb un desnivell de 600 metres, així que veniu preparats per caminar! 
El dia següent, per fer un birding molt més relaxat, patrullarem els estanys de Basturs i altres punts de la conca de Tremp. Els Estanys de Basturs son dos estanys d’origen càrstic ben singulars. Hi ha un recorregut per gaudir de la fauna i flora d’aquesta petita zona humida. És un bon lloc per observar ocells forestals com el pica-soques blau, el picot garser gros, mallerengues i lluers. Els camps del voltant aporten altres espècies hivernants interessants, com el repicatalons, el grasset de muntanya, l’alosa i el milà reial
Prepareu el calçat còmode i resistent que tingueu, que ens espera un cap de setmana amb unes bones caminades en uns paisatges solitaris que et deixen sense paraules!

El sit negre, un dels que anirà reclamant durant bona part del camí  i que intentarem veure (Foto: Pau Ortega).
El sit negre, un dels que anirà reclamant durant bona part del camí i que intentarem veure (Foto: Pau Ortega).

Dia: 9 i 10 de novembre de 2024

Hora: 8:30 h - 18:30 h. / 8:30 h - 14 h

Lloc: Trobada a l'Hostal Roig, a Mata-solana aquí

Dificultat mitja - moderada: el desnivell de l'excursió de dissabte és de 600 m.

Esquiu com ell sol, si escrutem els penyassegats potser aconseguirem veure el pela-roques.
Esquiu com ell sol, si escrutem els penyassegats potser aconseguirem veure el pela-roques.
Els estanys kàrstics de Basturs.
Els estanys kàrstics de Basturs.

CONEIX EL GUIA

PAU ORTEGA

PAU ORTEGA

Graduat en Biologia per la Universitat de Vic i, sobretot, birder empedreït i entusiasta. A més de dedicar-se professionalment a l'ornitologia, passa el seu temps lliure a observant ocells i aprenent la seva biologia. Li entusiasma compartir la seva passió amb els altres, tal i com poden certificar tots els qui han anat amb ell a sortides i cursos.

A Aula i Natura porta a terme tasques de docència i guiatge ornitològic però també aprofitem els seus coneixements sobre altra fauna (com rèptils i amfibis) per cobrir aquestes àrees. Tot un luxe!