Catàleg de cursos

Nit de mussols (6)

Sortida nocturna
Caldes de Montbui
- ACCÉS A FITXA -
ESTIGUES AL CAS PER A NOVES DATES

12.99

Aquesta sortida nocturna la fem a diferents punts de Caldes de Montbui i Palau-solità i Plegamans, entre ells, l'Hostal del Fum, un parc públic molt especial en què s'hi observen molts ocells durant el dia però que també té molt a dir per la nit.

Escoltarem en la foscor per veure si detectem d'oïda els ocells i intentarem observar-los en la penombra. No és una tasca fàcil però en aquesta època hi trobarem molt vida nocturna, en el sentit ornitològic del terme.

Ens desplaçarem amb cotxe entre punts propers per detectar algunes espècies de rapinyaires nocturns i enganyapastors.

Amb les aus nocturnes no se sap mai què trobaràs però hi ha hagut algunes nits que ni nosaltres mateixos ens crèiem la quantitat de fauna nocturna que hem vist!

Si encertem el moment en què surten els polls de mussol banyut, els escoltarem pidolar tota la nit . No et perdis aquest vídeo! (Vídeo: Ferran Martínez)
El xot, el més petitó dels nostres mussols.
El xot, el més petitó dels nostres mussols.

L'òliba, en franca regressió a tot Europa, manté una població estable a la zona.
L'òliba, en franca regressió a tot Europa, manté una població estable a la zona.

Data: Dimecres 16 de juny de 2021

Horari: 20 h - 24 h

Lloc: Caldes de Montbui. Concretarem el punt de trobada els dies previs. Dependrà de l'activitat dels ocells que hàgim detectat.

El guia enviarà un correu als inscrits dos o tres dies abans amb la informació del punt de trobada i la logística de la sortida. 

Resum d'una Nit de mussols. Vídeo de Birdicitat Absoluta.

Hi ha una cosa sobre les aus nocturnes que tothom sap: surten de nit. I això vol dir que és difícil veure-les en la foscor però, afortunadament per nosaltres, els seus cants i reclams són força característics, per tant, és molt fàcil identificar-les.

En aquesta sortida podem detectar xot, mussol, siboc i enganyapastors com a espècies més probables i, amb molta sort, mussol banyut i òliba. Aquests dos últims també són molt abundants però en aquesta època tenen un comportament força silenciós.

El Parc de l'Hostal del Fum, que de dia és un lloc excel·lent per observar ocells, de nit també ens ofereix moltes possibilitats per rapinyaires nocturns però a la nit tenim també uns altres ocells molt interessants. Canviarem de punt per anar a trobar l'enganyapastors i encara a una altra per al siboc. Aquestes dues espècies són molt fàcils de detectar en aquesta època. Estan molt excitades cantant!

El siboc passa el dia ajagut al terra, camuflat entre la fullaraca. Afortunadament, en aquesta època és molt vocal i fàcil de detectar.
El siboc passa el dia ajagut al terra, camuflat entre la fullaraca. Afortunadament, en aquesta època és molt vocal i fàcil de detectar.
Abel Julien

Abel Julien

Professor d’ornitologia amb centenars d’hores a les espatlles ensenyant apassionadament com aprendre sobre ocells i dels ocells. És addicte a l'Hostal del Fum, on va tan sovint com pot a observar ocells i gaudir d'aquest entorn ric en biodiversitat. Amb els seus cursos, aprendràs i et divertiràs. Garantit.

Li agraden molt els rapinyaires nocturns, especialment el siboc i el xot. Aquest últim el sap imitar tan bé que podria ser declarat membre d'honor en la comunitat de xots local. A les sortides nocturnes s'ho passa fantàsticament, per què negar-ho.

 

 

CONEIX EL GUIA

Pau Ortega

Pau Ortega

Graduat en Biologia per la Universitat de Vic i, sobretot, birder empedreït i entusiasta que dedica els seu temps lliure a observar ocells, aprendre sobre ocells i compartir la seva passió amb els altres.

Li encanten els rapinyaires nocturns i acostuma anar a cercar-los sense descans per poder-los ensenyar a les sortides. No hi ha mussol banyut que se li escapi, els quals sembla que olori des de la distància. Amb ell, també aprendreu a distingir el cant de les reinetes, granotes i gripaus i us explicarà coses sobre les cuques de llum que us sorprendran.