PARDALEJANT A L'ESTANY D'IVARS
L'estany d'Ivars és la massa d'aigua interior més gran de Catalunya. És un llac restaurat després que fos dessecat el 1951 per eliminar el que llavors es consideraven zones insalubres, plenes de mosquits suposadament propagadors de malalties. Si bé el seu origen és natural, causat per la surgència d'aigües subterrànies, va incrementar notablement les seves dimensions quan es va construir el Canal d'Urgell, l'any 1861 i l'aigua de rec va començar a aflorar a l'estany, afegida a la natural.
A principis dels 2000 es va fer un pla de recuperació de l'estany i el 2009 ja estava de nou en el seu màxim esplendor i la vida va colonitzar l'espai com per art de màgia.
La fauna de l'estany és rica i variada. Multitud d'espècies d'ocells visiten la zona en totes les èpoques de l'any, tant a l'època de cria com a l'hivern i en tots dos passos migratoris.
Segons l'època, és fàcil trobar-hi el teixidor, la cotxa blava, xarxets, morells, cabussons emplomallats, polles blaves, gambes roges i pintades, xibecs i moltes espècies de petits ocells, així com rapinyaires a les zones circumdants.
És un indret que bull amb biodiversitat pels quatre costats, no només pel propi estany sinó també per la seva integració en una zona de gran valor mediambiental com són els secans de ponent.
Segons el temps i com veiem l'activitat d'ocells, a la tarda ens podem desplaçar a zones de secà properes per veure altres ocells interessants, com el sisó, la calàndria, el gaig blau, el torlit o el falcó mostatxut.
I després d'uns anys fent sortides a l'estany hem descobert una cosa: Ivars mai no decep!
Dia: 27 d'octubre de 2024 Hora: 8 h - 20 h (atenció: és dia del canvi d'hora) Lloc: Aparcament de l'estany al terme d'Ivars. Punt de trobada El guia enviarà un correu als inscrits dos o tres dies abans amb la informació del punt de trobada i la logística de la sortida.
|
CONEIX EL GUIA
RAMIRO AIBAR
Naturalista intrèpid que, des de ben jove, era capaç de fer combinacions impossibles de transport públic per anar a trobar ocells!
Durant el seu recorregut vital va desenvolupar tasques de divulgació i estudi de fauna i natura al Barcelonès Nord; fent seguiment de migració post-nupcial de rapinyaires, estudis de micromamífers, comptatge d’orquídies, recerca d’invertebrats aquàtics i aprenent una mica de tot!
També imparteix xerrades en l’àmbit local sobre aquestes temàtiques.
Els vents de la paternitat el van portar a viure al Moianès buscant aires purs on criar els cadells i, amb la màxima de conèixer allò que l’envolta, començà a recórrer la comarca descobrint els seus tresors amagats.
El temps que passa a camp el dedica a l’observació dels ocells buscant espècies més escasses o en risc. En el seu neguit de coneixença també fa seguiment de mamífers amb fototrampeig i de ratpenats amb dispositius gravadors d’ultrasons.
El podeu seguir a Twitter i Instragram a @hevistunocellet.