Sortida al Moianès (Castellterçol)

Sortida d'un matí
Diumenge, 26 de febrer
8 h - 13:30 h

14.99

L'entorn de Castellterçol permet gaudir d'un hàbitat de mosaic agroforestal força variat en el que es poden trobar espècies d'ocells molt interessants.

L'altiplà del Moianès presenta un clima continental, força fred a l'hivern, on arriben ocells nòrdics de zones encara més fredes.

Hi trobarem ocells molt variats de muntanya mitja en un paisatge amb una personalitat pròpia.


L'aligot, un dels habituals de la zona.
L'aligot, un dels habituals de la zona.

En aquesta sortida, visitarem uns espais agrícoles que s'intercalen amb bosquines de roures martinecs, marges vegetals, bosquets de coníferes i rierols.

A part de descobrir uns racons molt interessants de la comarca de creació més recent del nostre país, anirem a la cerca dels ocells que l'habiten. D'acord, fa fred (abriga't o tornaràs a casa convertit en un glaçó), però sembla que hi ha fauna a qui això li agrada. Contra gustos no hi ha res escrit!

Als conreus hi cercarem corbs, cotolius,  pardals roquers, pinsans mecs i grives; als boscos, pica-soques blau,  picot garser petit, mallerenga emplomallada i lluer; als marges, gratapalles, verderoles i cruixidells. Els rapinyaires de diferents espècies ens poden sorprendre en qualsevol moment, com el falcó pelegrí. Aquesta és la zona amb major densitat d'astor de tot Europa.

I si no et coneixes la zona, el peculiar paisatge del Moianès t'acabarà d'encisar, amb restes de poblament humà que ve de molt lluny, com els habitacles excavats a la roca de les Esplugues.

Espais de pastura combinats amb bosquines que allotgen una fauna interessant tot l'any.
Espais de pastura combinats amb bosquines que allotgen una fauna interessant tot l'any.

 

Data: Diumenge, 26 de febrer de 2023.

Horari: 8 h - 13:30 h.

Lloc: Castellterçol, Moianès. Punt de trobada

El guia enviarà un correu als inscrits dos o tres dies abans amb la informació del punt de trobada i la logística de la sortida.

 

Els boscos madurs del Moianès són ideals per a picots i pica-soques.
Els boscos madurs del Moianès són ideals per a picots i pica-soques.
El pica-soques blau, un ocell habitual a la zona.
El pica-soques blau, un ocell habitual a la zona.
A part d'ocells, veurem baumes, una masía troglodítica i un paisatge encisador.
A part d'ocells, veurem baumes, una masía troglodítica i un paisatge encisador.

CONEIX EL GUIA

RAMIRO AIBAR

RAMIRO AIBAR

Naturalista intrèpid que, des de ben jove, era capaç de fer combinacions impossibles de transport públic per anar a trobar ocells!
Durant el seu recorregut vital va desenvolupar tasques de divulgació i estudi de fauna i natura al Barcelonès Nord; fent seguiment de migració post-nupcial de rapinyaires, estudis de micromamífers, comptatge d’orquídies, recerca d’invertebrats aquàtics i aprenent una mica de tot!

També imparteix xerrades en l’àmbit local sobre aquestes temàtiques.
Els vents de la paternitat el van portar a viure al Moianès buscant aires purs on criar els cadells i, amb la màxima de conèixer allò que l’envolta, començà a recórrer la comarca descobrint els seus tresors amagats.


El temps que passa a camp el dedica a l’observació dels ocells buscant espècies més escasses o en risc. En el seu neguit de coneixença també fa seguiment de mamífers amb fototrampeig i de ratpenats amb dispositius gravadors d’ultrasons.

El podeu seguir a Twitter i Instragram a @hevistunocellet.