(Foto: Jordi Bas)
(Foto: Jordi Bas)

Inauguració del Parc del Mussol i instal·lacions d'AiN

El proper dissabte 2 de juliol, inaugurem les nostres instal·lacions a Amposta, amb una sala polivalent de 300 m2 que ens permetrà fer cursos, tallers, passis de documentals i totes les activitats que la nostra imaginació ens permeti.

Aquest centre es troba al costat del Parc del Mussol, un espai de 5 hectàrees que era un antic abocador i que l'Ajuntament d'Amposta ens ha cedit en custòdia per fer-hi una remodelació de l'hàbitat en benefici de la biodiversitat.

I estem tan feliços amb tot això que el 2 de juliol fem una inauguració amb activitats al camp i a l'aula, amb xerrades interessantíssimes.

Pots veure el programa en el següent enllaç i, si t'agrada (impossible que no sigui així), tens un altre enllaç al formulari d'inscripció.

T'esperem!

Samarretes AiN!

Tenim unes samarretes xulíssimes amb un dibuix de l'artista de la casa, Pau Ortega, que il·lustra un gratapalles cantant a ple pulmó. Estan fetes d'un teixit tècnic molt transpirable, ideal per fer més suportable la calor quan vas a veure el gaig blau o el sisó als socarrals de Ponent.

Les tenim tant per a mascles com per a femelles (aquests sou vosaltres, no els ocells), i, a més a més, amb mànigues i sense mànigues. Les podeu adquirir exclusivament als nostres cursos i sortides al preu de 15€.

No oblideu demanar-la al guia o professor quan participeu a les nostres activitats!


No us ho creureu, però el Pau Ortega, a més de ser un guia extraordinari a les nostres sortides, és un mestre del dibuix. Mireu aquestes aquarel.les i digueu-nos què en penseu...

Cuereta blanca (Motacilla alba)
Cuereta blanca (Motacilla alba)
Ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus)
Ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus)
Sisó (Tetrax tetrax)
Sisó (Tetrax tetrax)

PER QUÈ ELS ORNITÒLEGS EMBOGEIXEN QUAN ES PRODUEIX AQUESTA SITUACIÓ METEOROLÒGICA A LA PRIMAVERA?

Quan hi ha una llevantada a la primavera, els ornitòlegs surten en massa, com un estol d'estornells embogits, a buscar ocells migradors que són arrossegats a Catalunya.

Si el cel és relativament serè en el moment de la posta de sol i tenen un lleuger vent de cua, literalment milions d'ocells poden aixecar el vol sobre les costes del nord d'Àfrica, però si, de matinada, es forma una borrasca que envia vent de llevant a Catalunya, són arrossegats en massa cap aquí. És la tempesta perfecta! (almenys per als ornitòlegs).

En aquestes situacions arriben ocells gens habituals i això és exactament el que va passar el darrer 19 d'abril de 2019, amb l'influx més gran de papamosques de collar de tota la història de l'ornitologia al nostre país.

En un any normal, se n'observen entre 0 (sí, zero) i un parell (sí, 2) però el 2019 en van arribar... més de 50 en dos dies!

I si ens fem unes preguntes?

  1. Hauria passat el mateix si la situació s'hagués produït a les 12 del migdia?
  2. Per què pot portar ocells com el papamosques de collar o la bosqueta icterina  però no rapinyaires?
  3. Els ocells desplaçats saben on són?
  4. Sabran tornar als seus llocs d'origen?

Et donem la resposta:

  1. No, aquests ocells són migrants nocturns i a les 12 del migdia n'hi ha molts menys.
  2. Una llevantada no afecta els rapinyaires perquè no solen migrar sobre el mar.
  3. I tant! Saben perfectament on han anat a parar.
  4. Els adults ho sabran, els jovenets ho tindran més difícil.

Aquestes són les preguntes i les respostes, però per entendre el perquè de tot plegat necessitem tenir-te unes hores a classe.

T'ho expliquem al curs La migració dels ocells en profunditat, on obtindràs molt més que respostes en les 8 hores d'aula i la sortida pràctica.