Quan els dinosaures van esdevenir ocells. Origen de les plomes i el vol.

Xerrada online
Enllaç a la gravació a la fitxa.

0

És sabut que els ocells provenen dels dinosaures teròpodes però fins fa pocs anys no se sabia que aquells dinosaures i, de fet, ancestres d'ells encara més antics, eren dinosaures plomats. Això va obrir un debat científic molt interessant sobre l'origen de les plomes, que sembla més antic i més complex del què semblava.

La investigació de l'origen de les plomes va fer que s'anés estirant del fil i es van anar fent més i més descobriments amb resultats sorprenents!

En aquesta xerrada, Sergi Torné ens ho explicarà tot i ens posarà al corrent de l'estat actual de coneixements. Parlarà de l'origen de les plomes en els dinosaures, en els primers ocells i de com van començar a aprendre a volar amb aquella "cosa" que els sortia per sobre, que inicialment tenia una altra funció. Ens parlarà també de la funció social de les plomes, de com una ocell "fabrica" un color vermell, que no té res a veure a com obté el blau, i moltes altres coses que et faran veure que els ocells són una autèntica meravella de l'evolució.

No deixis passar aquesta xerrada!

Data: 25 d'octubre de 2023

Hora: 19 h - 20 h

Podeu veure la gravació de la xerrada al canal de YouTube d'Aula i Natura aquí:

https://youtu.be/ifAZOP2sjKs?si=8MOdPT1F3HpGYaBu

 

CONEIX EL PONENT

Sergi Torné

Sergi Torné

Biòleg entusiasta, que es defineix com un educador i divulgador ambiental de nivell friki.

La seva passió per la natura l'ha conduït principalment al món de les aus, però encara segueix ampliant horitzons i coneixements d'altres grups de fauna, com els mamífers -sobretot els ratpenats-, de flora, com les orquídies i és un bon coneixedor dels rastres de fauna; fins i tot de rastres de milions d'anys d'antiguitat... és a dir, els fòssils.

Compatibilitza els cursos i sortides amb nosaltres amb la feina de guia a les Coves del Toll de Moià, educació ambiental a escoles, conferenciant a la UB i il·lustrador científic.

La seva passió per la natura no només la viu ell sinó que te l'encomana. Vigileu!