És difícil trobar uns ocells més fascinants i enigmàtics com les Estrigiformes, el grup que inclou les espècies que anomenem, genèricament, mussols o rapinyaires nocturns. Des de l'òliba, blanca i silenciosa com un fantasma, fins el duc, fort com un àguila, tots els mussols tenen característiques físiques i de comportament que ens impressionen.
Com s'ho fan per volar en la foscor? Com cacen? Com suporten el fred hivernal? Són capaços de migrar en plena nit? Quines espècies hi ha al món i a Catalunya? Com s'identifiquen?
I encara més rarots que els mussols, tenim els enganyapastors. Són ocells críptics, difícils de veure, migradors de llarga distància, insectívors de boca enorme... També parlarem d'ells.
Temari
Algunes espècies del món
Capacitats sensorials extraordinàries
Menjar a fosques
Trobar parella a fosques
Migrar a fosques
Estudiar aus nocturnes
Identificació dels mussols i enganyapastors de Catalunya
Veurem aspectes fascinants de la biologia de mussols i enganyapastors, que tenen unes adaptacions que podríem qualificar de "nivell paranormal". Veurem que les seves adaptacions anatòmiques i conductuals els fan molt diferents dels altres ocells.
Aprendrem a localitzar-los i a estudiar-los i, per últim, farem un repàs de la rica varietat de rapinyaires nocturns de Catalunya, el lloc de la Península Ibèrica i d'Europa on podem trobar més varietat d'espècies. Una bona forma de preparar-te per les nostres Nits de mussols!
Dates: 20 i 22 de març de 2023 Horari: 19 h - 20:30 h Lloc: Curs en línia |